5 stvari koje rade dosadni gosti na radiju

Radio stanice ili bolje rečeno slušaoci radio stanica mrze loše goste i odmah mijenjaju stanicu. Evo pet loših navika gostiju na radiju.
1. Daju preduge odgovore
Kratki odgovori na pitanja omogućavaju voditelju da postavi novo pitanje, uključi telefonskog gosta ili slušaoca u program, napravi muzičku pauzu. Prema tome držite se kratkih odgovora. Oni do 30 sekundi bi bili idealni. Možda vam se ovo čini prekratko, ali pokušajte pročitati ovaj pasus od početka i mjerite vrijeme. Vidite, traje i kraće od 30 sekundi, zar ne?
2. Daju kompleksne odgovore
Cilj vašeg obraćanja nije da slušaocima saopštite baš sve što znate o datoj temi. Ukoliko se držite prethodnog pravila izbjeći ćete ovu situaciju. Pokušajte odgovor na pitanje ili izjavu dati u što jednostavnijoj formi i razumljivu svima. Nema potrebe da vas slušaoci doživljavaju kako da govorite stranim jezikom. Jednostavno, ne komplikujte. Priznajte, ni vi ne volite pametnjakoviće.
3. Dosadni su
Radio nema sliku i sve šarene elemente televizije, radio zahtijeva energiju. Kada ste već uložili energiju da vaši odgovori budu kvalitetni, zašto ih onda upropastiti lošom interpretacijom. Nasmiješite se, unesite energiju u vaš govor. Slušaoci će vjerovati u ono što govorite, samo ako i vi sami vjerujete i na takav način im to i dostavite. Uvedite neki “živi” primjer u vaše odgovore, pomoći će da se slušaoci identifikuju sa situacijom/temom o kojoj govorite.
4. Pesimisti su
Postoje radijski gosti koji samo iznose probleme i negativnosti, ali nijedno rješenje. Dolaze sa stavom da nema rješenja za određenu situaciju. Slušaoci ne vole ovakav stav. Ukoliko ste ukazali na neki problem, za njega morate ponuditi i rješenje, ako ne ono finalno, onda bar smjernice koje vode prema rješenju.
5. Zaboravljaju humor
Na radiju se treba i nasmijati. Slušaoci vole humor. Naravno, nije humor za svaku temu, ali ako vam tema to dozvoljava ili  gostujete na radio stanici ili u emisiji koja je poznata po tome da je zabavnog karaktera, našalite se. Ovo posebno vrijedi ukoliko voditelj inicira humor. Ne morate biti komičar, dovoljo je samo da prihvatite šalu i reagujete u skladu s njom.
Autor: Bojan Hrstić, radijski voditelj