Želiš da se oslobodiš straha od javnog nastupa?

Jedan od vrlo čestih problema sa kojim se sreću ljudi različite dobi i profesija, koji su u prilici da nešto prezentuju je strah (trema) od javnog nastupa.

Trema (ili anksioznost, kako je nazivaju, stručno, psiholozi) je subjektivni osjećaj uzmenirenosti, praćen podrhtavanjem u glasu, crvenilom, znojenjem dlanova, klecanjem nogu, suhim ustima i zabrinutošću da li ćemo ispuniti očekivanja onoga kome prezentujemo ideju, da li će nas razumjeti baš onako kako želimo, kakav ćemo utisak ostaviti, da li ćemo blokirati i sve zaboraviti, itd.

 

 

Tremu (anksioznost) imaju, u različitom nivou  izraženu gotovo svi, čak i oni kojima je javni nastup sastavni dio posla (voditelji, novinari, glumci, nastavnici, PR menadžeri, pjevači). Ponekad sa tremom izlazimo teško na kraj i imamo osjećaj da nas “preplavljuje”, te da nećemo uspjeti prezentovati željeno. Neke ljude trema blokira, pa ne uspiju do kraja da izlože ono što žele, dok druge ne blokira, već prepoznaju da bi njihovo izvođenje bilo daleko bolje da je trema bila nešto nižeg intenziteta.

Dobra vijest je da se sa tremom (anksioznošću) povodom javnog nastupa može izaći “na kraj”! Prvi korak do toga je da odlučite da to želite da mijenjate!

 

Neke ljude trema blokira, pa ne uspiju do kraja da izlože ono što žele, dok druge ne blokira, već prepoznaju da bi njihovo izvođenje bilo daleko bolje da je trema bila nešto nižeg intenziteta.

 

Počnite da vježbate savladavanje straha od javnog nastupa kroz praktične vježbe koje vam je pripremila Arete ljetna škola vještina i ličnog razvoja,  a koja traje intenzivno šest dana kroz šest radionica koje traju po 3 sata (radonice su raspoređene unutar dvije sedmice). Rad se odvija u malim grupama uz korištenje audio-vizuelne opreme i individualne vježbe.

Prijavite se do 17. jula i budite dio izvrsne Arete ljetne škole vještina i ličnog razvoja.

 

Prijavi se

 

Razvijte svoju izvrsnost!

 

Arete tim.

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas putem FB inboxa, na mail-a: info@arete.ba ili direktno na tel/viber: 065/617-418.

Komentariši