Želiš opčiniti publiku svojim govorom?

Kada smo govorili o vještinama, dotakli smo se teme komunikacijskih vještina i podvukli smo da su komunikacijske vještine baš te koje nas dobrim dijelom vode ka uspjehu u društvu bez obzira na to kojim se poslom bavimo. A i između ostalog, što smo bolji komunikatori, to smo uspješniji u ostvarivanju svojih ciljeva.

 

 

 

Osobe koje svoje mišljenje ne izriču dovoljno jasno bilo u govoru ili u pismu neće biti shvaćene na pravi način. Njihove ideje, makar one bile i vrhunske, neće biti upotrebljene, jer ih strana kojoj se saopštavaju neće razumjeti. Takve će osobe teško stizati do željenih ciljeva. Vremenom će postajati nezadovoljne. Steći će utisak da im ništa ne polazi za rukom. Neuspješna razmjena informacija frustriraće i sve druge osobe koje su u nju uključenje, pa je moguće da takve situacije završe i konfliktom.

Dobra je vijest je ta da se, kao i mnoge druge vještine, komunikacijske vještine mogu naučiti, uvježbati i usavršiti. Učenjem i vježbanjem komunikacije postajemo bolji komunikatori. Time stičemo alate za poboljšavanje kvaliteta našeg života.

Poznavanje komunikacijskih vještina biće odličan temelj za učenje drugih vještina, npr. vještine asertivnosti (iskazivanje vlastitih uvjerenja na socijalno prihvatljiv način uz uvažavanje drugih), vještine aktivnog slušanja, tolerantnosti i nenasilnog rješavanja problema i mnogih, mnogih drugih.

 

U Arete ljetnoj školi, možete da učite, ali i unaprjeđuješ različite aspekte komunikacijskih vještina. Dođite i uvjerite se sami! Prijavite se do 17. jula.

 

Prijavi se

 

Saznaj više o Ljetnoj školi klikom ovdje ili na našoj FB stranici.

 

Razvijte svoju izvrsnost!

Arete tim.

Komentariši