I Herkules je slijedio put Arete

Imali smo mnogo ideja o tome kako da nazovemo naš studio ali nijedna od njih nije tako jasno i u jednoj riječi opisala sve ono što pohađanje treninga u našem studiju nudi. Čitajući grčku mitologiju, pronašli smo boginju vještina koja se zvala Arete – grčki: ἀρετή. Osnovno značenje imena Arete jeste “izvrsnost bilo koje vrste”. Stari Grci su imenom Arete označavali osobu koja je moralna i posjeduje mnogo vještina odnosno onu osobu koja je „oličenje vrline“.

Nismo mogli da zamislimo bolje ime za naš studio. Arete.

I Homer je, legendarni grčki pjesnik, u svojim pjesmama koristio izraz Arete. Bio je isključivo u vezi sa dobrotom, snagom, hrabrošću i uopšteno sa uspješnošću. U stvari, muškarac ili žena Arete bila je osoba najviših sposobnosti. Arete se koristila za sve oblasti života,  i za obrazovanje i za znanje, pa se otud veoma često kao sinonimi za ovaj izraz koriste i izrazi „Arete je znanje” ili „vrlina je znanje”.

I grčki filozof Prodik ispričao je sjajnu anegdotu u vezi boginje Arete. Navodno su se pred Herkulesom kao mladićem, kasnije najpoznatijim junakom drevne mitologije, pojavila dva puta kojima je mogao da krene:

Na jednom putu bila je lijepa i izazovna ali loša boginja Kakia koja je Herkulesu obećala bogatstvo i uživanje ukoliko krene njenim putem i baš kao i ona bude poročan i ohol. Na drugom putu bile su prave vrijednosti koje će mu zauzvrat donijeti poštovanje, uvažavanje i ljubav. Ovaj za Herkulesa duži ali i teži put predložila je skromna i dobra Arete. Jasno je da veliki heroj nije podlegao ispraznim obećanjima Kakie već je odabrao put Arete.

I mi biramo taj put. Nadamo se da ćete nam se na tom putu i vi pridružiti.

Ako želimo da nas primijete a potom i zapamte, moramo da se osnažimo vještinama i moramo da prenosimo prave vrijednosti. To se u našem studiju uči kroz praktične treninge komunikacije, kroz spoznavanje svih potrebnih vještina koje pomažu da sebe ostvarimo u punom potencijalu i u društvu zauzmemo poziciju koju zaslužujemo.

Da, moguće je da sijamo najjače, ali prvo moramo da naučimo kako da sebe učinimo još boljima. To nije uvijek lako. Ipak, treba probati, iskoristiti šansu i upoznati sve ono što Arete pruža. Razvijte svoju izvrsnost.

Arete tim vas očekuje.

Komentariši